1. Home
  2. Податки
  3. Фермерське господарство: донарахування податку на дивіденди

Фермерське господарство: донарахування податку на дивіденди

Сільське господарство – тяжкий труд, з цим важко сперечатися. Втім, Державна фіскальна служба (ДФМ) пішла ще далі. ДФС визначила, що фермерські господарства (ФГ) створені для спільного розподілу тяжкого труда між своїми членами. Ніби теж формулювання, яке саме по собі не викликає особливих заперечень. 

На практиці справа виглядає абсолютно інакше. ДФС вирішило, що розподіл доходів від діяльності ФГ є розподілом доходу від спільної праці. Розподіл доходу, в свою чергу, виходить з визначення виплати дивідендів. 

Нагадаємо, що ФГ, як і всі інші платники податку за спрощеною системою четвертої групи при виплаті дивідендів фізичним особам за такими ставками:

– ПДФО за спеціальною ставкою 9%; та

– військовий збір за ставкою 1,5%.


Для власників (членів) ФГ «перекваліфікування» дивідендів в «розподіл прибутків від спільної праці», означає донарахування ПДФО по ставці 18% по всіх виплатах протягом останніх трьох років. Тобто сума податків на дивіденди виплачені власникам ФГ може збільшитися майже вдвічі.

Звичайно, що така дискримінація не має нічого спільного із податковим режимом, який встановлено для всіх аграріїв не залежно від обраної організаційно-правової форми (з найбільш поширених – ТОВ/СТОВ, ПП, ПрАТ тощо). Цікаво одержати думку фіскалів і щодо СВК. 

Зменшити ризик донарахування податків на дивіденди ФГ (і великою ймовірністю СВК) можна, на нашу думку, в як мінімум в два способи:
  • визначити в статуті ФГ/СВК розмір внеску кожного з членів і зазначити, що членам ФГ/СВК виплачуються саме дивіденди; та/або
  • ще більш радикальний спосіб: реорганізувати ФГ/СВК в іншу організаційно-праву форму, наприклад, ТОВ.


Спеціалісти ОМП мають широкий досвід захисту прав аграріїв перед фіскальними органами і з радістю застосує цей досвід в інтересах Вашого господарства.  Запити щодо питання донарахування податків фермерським господарствах просимо направляти Андрієві Мартинюку на електронну пошту a.martyniuk@omp.ua чи по телефону +380982446262.

Останнє оновлення 15.03.2019

Чи була ця стаття корисною?

Пов'язані публікації

Потрібна допомога?
Не можете знайти відповідь на Ваше запитання? Не переживайте, ми вже поряд, щоб Вам допомогти!
ЗАПИТАТИ ЮРИСТА

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.