Оренда лісосмуг: як, а головне – навіщо?

Напевне, кожен з Вас звертав увагу на зелені насадження дерев та кущів вздовж дороги. Насадження, як правило, оточують поля, відокремлюють поля від доріг та розділяють між собою. Втім, роль смуг дерев (чи як їх прийнято називати – лісосмуги, хоча до лісу вони не мають прямого відношення_ не обмежується лише розмежуванням масивів. Такі насадження захищають ґрунт від водної та вітрової ерозії, затримують сніг взимку (і, як наслідок, вологу). Крім того, такі насадження служать домівкою для багатьох видів диких птахів та тварин. Про агротехнічну роль лісосмуг та наукове обґрунтування створення лісосмуг – можна багато прочитати в профільній літературі. Це і захист ґрунтів від видування (ерозії вітром), і затримка снігу, а значить і вологості.

Не дивлячись про очевидну користь для сільського господарства, більша частина лісосмуг знаходиться у жалюгідному стані. Крім, можливо, лісосмуг впродовж основних доріг районного чи державного значення. Зустрічаються дві крайнощі – суцільно захаращені, або зовсім куці і порубані (останнє – найчастіше в регіонах із обмеженою кількістю деревини і потребою населення в паливі для опалення). Пов’язане таке безхазяйне ставлення, звісно ж, з відсутністю належного розпорядника.

Врегулювати питання прав на експлуатацію лісосмуг був покликаний був Закон України за №2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (далі – Закон). Він набув чинності 1 січня 2019 року.

У цьому матеріалі ми розглянемо основні нововведення в цьому напрямку і чи можна їх використати для примноження та збереження власного земельного банку.

Що змінилося?

Важливим нововведенням Закону є чітке визначення лісосмуг як земель сільськогосподарського призначення. Це, однак, зовсім не означає, що їх можна викорчовувати і засаджувати пшеничкою/кукурудзою/соняшником/… Дана зміна, скоріше, покликана спростити механізми належного управління, використання та експлуатації лісосмуг.

Таким чином, сільськогосподарське підприємство може експлуатувати лісосмугу як мінімум з такою метою (перелік, звичайно, не повний і доцільність в багатьох випадках залежить):

  • науково обґрунтоване використання для агротехнічних цілей;
  • запилення культур, які цього потребують (за договорами із власниками пасік, особливо за наявності, наприклад акацій, в складі лісосмуги);
  • забезпечення населення (власне, орендодавців) деревиною для опалення; та
  • сировинна база для окремого бізнесу, наприклад, виготовлення пелет.

Цікаво! Донедавна полезахисні лісосмуги належали до земель лісового фонду. А відтак, про їх оренду сільгоспвиробникам годі було й говорити. Тепер же лісосмуги передано до відання місцевих громад, а історичний статус, як «лісів» – припинено. Спрощення (чи зниження) статусу лісосмуги дає широке поле для творчого комерційного використання цього недооціненого ресурсу.

Як орендуємо?

Окрім оновленого статусу, Законом було врегульовано порядок розпорядження лісосмугами. Так, територіальні громади можуть створювати комунальні підприємства і закріпляти за ними лісосмуги на праві постійного користування. Таким чином, їх збереження забезпечуватиметься за рахунок бюджетних коштів відповідної громади.

Якщо ж, громада не має матеріальної можливості забезпечити збереження лісосмуг, вони мають можливість передати лісосмуги в оренду. Перед передачею в оренду,  належить провести інвентаризацію та сформувати ділянки під полезахисними лісосмугами. А сама передача відбувається без проведення земельних торгів.

Хто може орендувати?

Жодних обмежень щодо особи потенційного орендаря Закон не встановлює. А відтак, орендарями лісосмуг можуть бути будь-які фізичні та юридичні особи, які готові взяти на себе зобов’язання, про які ми поговоримо далі.

Які умови договору?

Перед прийняттям рішення про оренду лісосмуги, Ви маєте зрозуміти, що «взяти і забути» не вийде. Договір оренди лісосмуги укладається з обов’язковим включенням умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації.

До речі, таке утримання та збереження відтепер є ще одним видом обтяження прав на земельну ділянку, яке підлягає реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

При цьому, правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення мають бути розроблені Кабінетом Міністрів України. На разі на сайті, все ще, Міністерства аграрної політики та продовольства опублікований відповідний проект постанови КМУ від 26 лютого 2019 року. Ознайомитися з ним можна за наступним посиланням. Проте, остаточного варіанту, ще не затверджено.

Яку ризики?

Серед потенційних ризиків для орендаря ми відзначаємо наступні:

  • «чорні лісоруби», або стихійна рубка деревини з метою його використання у побуті;
  • «сусідські війни», або недобросовісні дії конкурентів, щодо умисного пошкодження та знищення насаджень; та
  • використання лісосмуг в якості «Великої китайської стіни» себто для обмеження доступу техніки на поля.

Відповідь на наведені ризики і належить знайти потенційному орендарю.

У разі ж невиконання орендарем своїх обов’язків, щодо збереження, договір оренди може бути достроково розірваний. Вірогідним також є застосування штрафних санкцій та/або адміністративної відповідальності, в залежності від обставин конкретної справи.

То навіщо ж це треба?

Перша і головна підстава для того, щоб все ж взяти під контроль вищенаведені ризики – прямо відповідає меті створення мережі лісосмуг. Мова йде про забезпечення ефективного захисту ґрунтів на посівних площах. Це може мати позитивний вплив і на Ваш господарський результат. Так само в збереженні лісосмуг об’єктивно зацікавлені і власники землі: пайовики чи інвестори, які купуватимуть землю після зняття мораторію.

Іншою підставою може бути гра на випередження. Пов’язано це з тим, що, як ми повідомляли вище, чинним законодавством не встановлено будь-яких вимог до особи орендаря окремо взятої лісосмуги. Це означає, що лісосмугу прямо посеред Вашого масиву може взяти в оренду, наприклад, Ваш конкурент. Це, у свою чергу, дасть йому формальне право обмежити Вас у можливості використання такої лісосмуги, наприклад, для пересування техніки. У випадках, коли Ваші ділянки знаходяться подалі від основних шляхів, це може стати серйозним викликом. Можливі і інші види зловживань. Особливо враховуючи, що площі призначені для лісосмуг часто виявляються розораними і засіяними культурами.

Підсумовуючи вищенаведене, ми позитивно оцінюємо довгоочікуване врегулювання давно забутого питання. У той же час, рекомендуємо зважено підходити до перспективи одержання прав оренди на земельні ділянки під лісосмугами.

Увага! Надзвичайно важливим буде належне (і точне) фіксування стану насаджень на момент передачі в оренду. Це дозволить знизити ризики потенційних і необґрунтованих претензій до сумлінного орендаря.  

Останнє оновлення 24.09.2019

Чи була ця стаття корисною?

Пов'язані публікації

Потрібна допомога?
Не можете знайти відповідь на Ваше запитання? Не переживайте, ми вже поряд, щоб Вам допомогти!
ЗАПИТАТИ ЮРИСТА

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.